mięso sezonowane Kraków

Perfekcyjną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, jaki do perfekcji połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Na ogół jest tak, że najprawidłowiej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o dobrej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje ogrom różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak też Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *